7/11/2013

Japrak Sarma



U jednoj od kuhinjskih posuda sjedinite meso, rižu, luk, sol,biber, peršun, kopar i 1.5 kašiku maslinovog ulja.

Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.


Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.

Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.

Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.

Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.

Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.

Poslužite uz hljeb i jogurt.
Vrijeme pripreme: 35 minuta

Vrijeme kuhanja: 45 minuta
Sastojci:
450 gr mljevenog mesa

70 gr riže

2 manje glavice crvenog luka, rendanog

1 kašikica bibera

1 kašika paradajz sosa

3 kašike maslinovog ulja

½ limuna

½ šolje peršuna

½ šolje kopra

Sol

50 listova vinove loze (grožđa) ili raštike