Japrak Sarma
U jednoj od kuhinjskih posuda sjedinite meso, rižu, luk, sol,biber, peršun, kopar i 1.5 kašiku maslinovog ulja.
Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.
Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.
Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.
Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.
Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.
Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.
Poslužite uz hljeb i jogurt.
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Vrijeme kuhanja: 45 minuta
Sastojci:
450 gr mljevenog mesa
70 gr riže
2 manje glavice crvenog luka, rendanog
1 kašikica bibera
1 kašika paradajz sosa
3 kašike maslinovog ulja
½ limuna
½ šolje peršuna
½ šolje kopra
Sol
50 listova vinove loze (grožđa) ili raštike