7/11/2013

Begova čorba


Priprema:
Oprano kokošje meso zalijemo hladnom vodom i pristavimo kuhati. Dodamo sol, očišćeno povrće i polako kuhamo. Kad je meso mekano, odvojimo ga od kostiju, juhu procijedimo, a meso i povrće izrežemo na komadiće.
Posebno skuhamo rižu i ocijeđenu dodamo čorbi. Bamiju najprije namočimo u vreloj vodi i također dodamo čorbi. Čorbu kuhamo još nekoliko minuta, zakiselimo je i po potrebi dosolimo. Lonac skinemo s vatre da juha prestane vreti i zgusnemo je s kiselim vrhnjem i žumanjcima. Kad se čorba jednom zgusne, više ne smije zakuhavati, jer može vrlo brzo zagorjeti i prihvatiti se za dno lonca.
Bamija je vrsta dragocjenog i veoma traženog povrća. Smatra se ljekovitom . Prodaje se svježa, sušena ili konzervirana u salamuri.
Begova čorba može se poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta.
Ova se čorba može pripremiti od raznih vrsta mesa: telećeg, janjećeg, kozjeg i kokošjeg.
Sastojci
sastojci za 5 osoba:
50 dag kokošjeg mesa
10 dag mrkve
5 dag celera
5 dag peršunovog korijena
10 dag bamije (Hibiscus esculentus)
2 dag riže
2 dl kiselog vrhnja
3 žumanjka
sol
limunov sok