Bijela torta s višnjama
Priprema:
Biskvit:
Napraviti biskvit od navedenih sastojaka i zapeći na 160 stepeni, 10-15 minuta
Krema:
Napraviti šlag od bjelanjaka i u šlag dodati ostale sastojke i pomiješati. Kašikom stavljati kremu po lagano zapečenoj smjesi i vratiti u pećnicu na 180 stepeni na 45 minuta.
Glazura:
Kiselo vrhnje i šećer pomiješati i preliti na tek izvađenu tortu iz pećnice. Sirup ili kompot kapati preko i miješati da nastanu lijepe šare. Ohladiti na sobnoj temperaturi i zatim staviti 2 sata u frižider. Prijatno!
Sastojci:
Biskvit:
1 jaje
2 kašike mljevenog rogača ili kakaa
7 kašike brašna
7 kašike šećera
7 kašika vode
1/2 praška za pecivo
Krema:
4 bjelanjka (snijeg )
2 čaše jogurta
2 čaše kiselog vrhnja (ili jedan svježi sir oko 400 grama)
15 dkg šećera
4 žlice brašna
2 vanilin šećera
Glazura:
1 kiselo vrhnje
2 žlice šećera
sirup ili kompot od višanja