7/11/2013

Goveđa supa sa palačinkama


Priprema
Supa: Meso i kosti dobro oprati hladnom vodom, staviti u jedan lonac, naliti hladnom vodom i staviti da se kuha. Kada počne pjena da se pojavljuje, kašikom je skupljati i bacati.


Zagrejati jedan stari tiganj bez masnoće i prepeći prepolovljene glavice crnog luka, koje spustite u lonac. Zeleniš za supu dobro oprati i poslije sat i po kuvanja mesa s vodom spustiti u lonac, posoliti i nastaviti kuhanje. Kuha se sve dotle dok meso ne omekša (odprilike 2 i po sata). Supu procjediti, vratiti u lonac da provri i dodati začine tj. začiniti je. Meso iz supe, kao i povrće upotrebiti kao dodatak supi ili napraviti salatu od istog.

U tanjir staviti nasjeckane palačinke, zaliti supom i posuti isjeckanim vlascem.

P. S. Treba voditi računa da bude oko 1,5 l. tečnosti odnosno supe. To znači pri kraju kuhanja po potrebi dodati još vruće vode.

Palačinke (frittaten) : Jaja i mlijeko umutiti, dodati brašno, isjeckan peršun i so. Uzeti tiganj, namazati ga vrućim uljem i peći palačinke. Palačinke isjeći na tanke listiće i staviti u tanjir.

P. S. Isjeckane palačinke se stave u tanjir pre samog služenja supe.

astojci
Za palačinke (frittaten) :
2 jaja
60 g brašna
100 ml vode
3 kašike ulja
1 kafena kašičica isjeckanog peršuna
so

Za supu:
3,5 l. vode
600 g goveđeg mesa (od plećke ili buta)
500 g goveđih kostiju (od rebra)
3 glavice crnog luka (u ljusci)
1 vezica zeleniša za supu
začin
1 kašika isjeckanog vlasca