Složenac od patlidžana i sira
U tavi pržite patlidžan premazan maslinovim uljem dok ne omekša.
Stavite ricottu, žumanjke, vlasac, pinjole, 2 kašike bosiljka, sol, biber i 80 gr parmezana u jednu posudu.
Poredajte jednu trećinu patlidžana u pravougaonu posudu za pečenje premazanu uljem (dimenzija 25 x7 cm).
Pospite jednom trećinom sosa za tjesteninu i jednom trećinom mješavine od sira.
Ponovite isti postupak još dva puta.
Stavite prezlu, preostali parmezan i bosiljak u jednu posudu.
Dodajte sol i biber, pa ovu mješavinu pospite preko ricotta mješavine.
Pecite 25-30 minuta na 200 °C, pa poslužite
.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 30 minuta
Sastojci:
2 patlidžana, tanko izrezana uzduž
500 gr ricotta sira
2 žumanjka
2 kašike nasjeckanog vlasca
75 gr preprženih pinjola
75 gr bosiljka
75 gr parmezana
300 ml sosa za tjesteninu
125 gr prezle