Torta s kruškama
Priprema: Umijesiti brašno, puter, jaje, žumance, šećer, so i naribanu koricu limuna.Držati tijesto jedan sat u frižideru, razvaljati, staviti u duguljast kalup, prekriti papirom za pečenje (preko usuti suh grah kako se tijesto ne bi diglo) i peći 20 minuta na 180 stepeni.
Na laganoj vatri kuhati malvaziju s 50 g šećera, karanfilićem, korom narandže i pola štapića cimeta, a muškat s kašikom limunovog soka i korom, preostalim cimetom, vanilin šećerom i 50 g šećera. Poslije 10 minuta staviti po dvije kruške u svako vino, poklopiti i kuhati 25 minuta. Krema: umutiti jaje s 50 g šećera, brašnom, vrhnjem i likerom. Kruške prepoloviti, odstraniti im košpice te na tijesto naizmjenično slagati crvene i bijele polovine i dodati kremu. Peći pola sata na 190 stepeni.
Potrebno
(za 8 osoba): Tijesto: 150 g brašna, 80 g putera, 60 šećera, 1 jaje,1 žumance, 1 limun, malo soli; nadjev: po pola litra desertnog crnog i bijelog vina (malvazije i bijelog muškata, npr.), štapić cimeta, 150 g šećera, 1 limun,1 narandža, vanilin šećer, 1 karanfilić, 4 oguljene kruške, 1 jaje, 15 g brašna, 1 dl slatkog vrhnja, 2 kašike likera od kruške