7/11/2013

Pasta salata na grčki način

Priprema
Vrijeme pripreme:
30 min
Težina:
Jednostavno
Staviti na ringlu veću šerpu sa dosta vide i jednom kašičicom soli,poklopiti i pustiti da provri.



2

Dok voda provri, pripremiti sve ostalo.

U veću zdelu staviti ulje, vinsko sirće,seckani luk,sitno iseckani beli luk,sitno sečen paradajz,sitno seckanu ljutu papričicu ili po želji slatku,krastavac,sitno seckan oregano ili suvi oregano.

Slanutak procediti i isprati ga sa hladnom vodom i staviti u zdelicu
3

Staviti pastu da se kuva i kuvati je po uputstvu proizvođača, ja sam moju kuvala 13 minuta ( moja pasta je bila od celog pšeničnog zrna-whole wheat pasta )zadnjih 3 minuta dodati karfiol, koji ste iskidali na sitne cvetiće,procediti i isprati sa hladnom vodom i ponovo je ocediti je i dodati je ostalim sastojcima u zdeli.
4

Dodati maslinke, izmrvljen feta sir sve nežno promešati,probati da li je potrebno još začina ( sirćeta i soli ) i poslužiti.



Sastojci

250 g mašnica paste
2 osrednja paradajza
1 konzerva od 450 g slanutka/leblebija
1 osrednji krastavac isečen na kockice
3-4 čena sitno seckanog belog luka
100 g karfiola
150 g izmrvljenog feta sira
2-3 struka mladog zelenog luka
10-15 crnih maslinki ili maslinki raznih boja
3-4 kašike maslinovog ulja
4-5 kašika crvenog vinskog sirćeta
2 kašike seckanog svežeg oregana ili 2 kašičice suvog
po želji jedna ljuta ili slatka papričica
po ukusu biber i so